לפני כשנה, התקשרה החברה בה אני עובד, עם ספק שמנהל אתר הנקרא GlobeSmart. זהו אתר המתמקד בידע ומידע על פערים בינתרבותיים, בדגש על מידע המעניין את הנוסע העסקי, או המנהל שצוותו פזור בין כמה ארצות.
עם תחילת ההתקשרות עם GlobeSmart, הוצאנו מקטלוג פתרונות ההדרכה 3 שיעורים על פער בינתרבותי בין תרבויות ישראל, הודו וצפון אמריקה. פתרון eLearning שנמצא בשימוש כ 8 שנים.
בחלוף מספר חדשים, קיבלנו מספר תגובות של משתמשים שבקשו להחזיר את הפתרון הקודם. הסיבה:
- האתר בנוי בצורה מבלבלת מעט (בינתיים שודרג מימשק המשתמש באתר)
- והעיקר - זה לא נוח ללמוד באמצעות אתר אינטרנט. עדיף פתרון למידה "שמרני" יותר.
למעשה, אנו מדברים על פתרונות משלימים ולא חלופיים האחד לשני. פתרון ה eLearnring ה"שמרני" מאפשר למידה ליניארית, ברצף אחד, למידה מובנית, לוגית.
פתרון ה GlobeSmart מציע למידת Just in time שבה הלומד הוא אותו מנהל המתכונן לישיבת צוות, או איש מכירות הנוסע למדינה אחרת ומכין עצמו למסע. זה וגם זה צריכים אינפורמציה נקודתית, מוגדרת (איך מתנהלת ישיבה עסקית, יחס להירארכיה, אתיקה, שחיתות, מנהגי הבאת מתנות וכו').
עם זאת, אם הייתי מוגבל במשאבים והיה צריך לבחור באחד משני הפתרונות, הייתי בוחר ב GlobeSmart ללא שום צל של ספק. למה?
נושא התרבויות והפערים ביניהם,אינם נושא ללמידה מחוץ לקונטקסט השימושי המיידי: אני צריך, אז אני משתמש. יתרה מזאת, פתרון ה eLearning אינו מאפשר תרגול שיסייע בהטמעה המידע; הוא מכיל תרבות אחת בכל שיעור; אין בו חיפוש ולכן איתור מידע ספציפי הוא קשה.
מצד שני, ב GobeSmart יש מסד נתונים של 64 תרבויות; אפשר לחפש במסד הנתונים; אפשר להגדיר פרופיל תרבותי אישי ולהשוותו לפרופיל התרבותי הג'נרי של תרבות היעד ועוד ועוד.
אני הייתי מכנה למידה זו "למידת גוגל". זו למידה קופצנית, זריזה, תלויית הקשר. אנחנו אמנם לא קוראים לה למידה, אלא חיפוש, אולם זו למידה לכל דבר ועניין. זאת הלמידה המאפיינת"ארגון לומד". לשם אנו רוצים לגרום לארגון להגיע. למעשה, אנחנו כבר שם. רק נדמה לנו שלא. כמה פשוט, לא?
עמיר
נגעת בסוגיה מעניינת: נטיית הלומדים לפתרונות (הדרכה) שמרניים למרות שידע חינמי רב קיים ברשת.
השבמחקהאם "לוותר" להם ולהמשיך לפתח כלי הדרכה ?
האם חסרים להם כלים ללמידה עצמית ?
האם הלומדים מתעצלים ?
כל התשובות נכונות ?